Michel Martinus

(pseudoniem van Jozef Michel Martinus Brummans) is in 1948 in Venlo geboren en woont sinds 1974 in Harderwijk. In 2007 en 2008 was hij de eerste stadsdichter van Harderwijk.

Van Michel Martinus verschenen de gedichtenbundels ‘Ultima Thule’ (1983) en ‘Tussen Vlinder en Vuurvlieg’ (1984) beiden met tekeningen van Hein Burger, ‘Vergeten Landschap’ (1985) met de Gooise schilder Jaap de Ruig, ‘Twee bronnen in ronde huid’ (1987) met de dichter Hadu en tekeningen van Hein Burger, ’Nooit meer omzien’ (1994) met foto’s van Roeland Wels en ‘Briesend vliegt wat niet vliegen kan’ (1998) met schilderijen van Suzanne Duif.In 2000 verscheen ‘dans maar oude stad’, een bundel gedichten waarbij Hein Burger art-graphics maakte, en in 2002 ‘Op een smalle hand van tijd’ met tekeningen van Hugo Hond. In 2004 verscheen de cd ‘Reflecties’ met gedichten bij werk van kunstenaarscollectief Assorti en in 2008 zijn tweede cd ‘MMisTik’ met de Harderwijker formatie De Tik. In 2006 publiceerde hij zijn debuutroman ‘Het Duivelskruis’ en de haikubundel ‘Haiku’ die hij schreef met de Vlaamse dichteres Iris van de Casteele.

Werk van Michel Martinus is gepubliceerd in Nederlandse, Vlaamse en Zuid-Afrikaanse kranten en diverse literaire tijdschriften en bloemlezingen. Ook zijn gedichten van hem opgenomen in de poëzieroutes van Harderwijk (twee gedichten) en de Vlaamse steden Diest, Geeraardsbergen en Vlassenbroek. In de Duitse Hanzestad Salzwedel is zijn gedicht ‘Hanse Zeit’, in een Nederlandse en Duitse versie, aangebracht op de gevel van het stadhuis. In het Stadsmuseum Harderwijk hangen twee gedichten van hem en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen beschikt over twee ingelijste gedichten van de dichter over de Harderwijker visserij.

In 2008 is Michel Martinus benoemd tot erelid van het Zuid-Afrikaanse dichtersgenootschap De Brede Valleidichters. Ter ere van hem verscheen het boek ‘7de Reënboog’ met werk van Zuid-Afrikaanse en Nederlandse dichters. Op 30 augustus 2008 is tijdens de Visserijdag Harderwijk bij het monument voor de verdronken Harderwijker vissers, op ‘t bargje aan de Havendam, een plaquette met zijn gedicht ‘Het laatste zeil’ onthuld. In de Harderwijker Courant publiceerde hij in 2008 wekelijkse poëtische portretjes van stadsgenoten in de vorm van een gedicht. Mogelijk verschijnt hiervan een boekuitgave, getiteld ‘Tussen stadsjutter en stadsdichter’. Op Harderwijk FM is hij geregeld de horen met een nieuw gedicht. Bovendien publiceert hij poëzie-colums op het weblog harderwiek.nl

Tijdens Gedichtendag 2009 presenteerde Michel Martinus zijn gedichtenbundel ‘Die hand wat ons voed is weg…’. Deze bundel schreef hij samen met de Zuid-Afrikaanse dichter Floris Abraham Brown. Joz Brummans is voorzitter van de literaire culturele kring Apollo Harderwijk. In 1994 ontving hij de culturele Kulting Harderwijk Prijs en begin 2009 de erespeld van de gemeente Harderwijk.

www.michelmartinus.nl/