Jos Kunne

(Hengelo 1959) is schrijver, dichter, journalist, columnist en communicatieadviseur. In 2009 en 2010 was hij stadsdichter van Harderwijk, zijn woonplaats sinds meer dan drie decennia.

Vanaf 1979 publiceert hij zo nu en dan gedichten in literaire tijdschriften in Nederland en Vlaanderen. Hij is initiatiefnemer van diverse culturele evenementen (Kulting Harderwijk, Arthur Rimbaud Festival Harderwijk) en medeoprichter van onder meer de literaire culturele kring Apollo, theatergezelschap Theaterwerkplaats Harderwijk en het Meester Koot Genootschap, een sociëteit voor schrijvers, journalisten, persfotografen, communicatieadviseurs en vakverwanten. Voorts is hij voorzitter van een comité dat werk en levenswandel van de negentiende-eeuwse Franse dichter Arthur Rimbaud levend houdt.

Ook is Jos Kunne auteur van het herdenkingboek ‘De keerzijde van een passie’ (1999), medeauteur van het tekst- en fotoboek ‘Harderwijk. Beelden belicht en beschreven’ (2002), samensteller van het verhalenboek ‘Markant – vijftig Harderwijkers en Hierdenaren’ (2007), auteur van het jubileumboek ‘Bakkerij Wegerif 150 jaar – De bakker die het beter bakt’ (2010) en auteur van het boek ‘De molen van Kisjes in Hierden’ (2012).

In 2008 schrijft hij samen met Joz Brummans de theatermonoloog ‘De droom van Rimbaud’. Andere toneelstukken van zijn hand zijn ‘Ilustere Gasten’ in 1998, ‘Zalig Kerstfeest’ in 1995 en in datzelfde jaar ‘Kwaad Bloed’, geschreven in samenwerking met Joz Brummans, Martin Dirksen en Johan Hijnberg. De toneelstukken zijn meermaals op de planken gebracht, ‘Kwaad Bloed’ ook in Antwerpen.

In 1992 is hij medeoprichter en daarna twaalf jaren eindredacteur van cultureel magazine Podium. Hij publiceert jarenlang stadscolumns in Schilder’s Nieuwsblad, De Stadsomroeper en Het Kontakt. In 2000 ontvangt hij de culturele Kulting Harderwijk Prijs en in 2001 is hij koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ruim veertien jaar is hij communicatieadviseur en persvoorlichter van de gemeente Harderwijk geweest en vijf jaar hoofd communicatie en woordvoerder van de landelijke jeugd- en jongerenorganisatie Scouting Nederland. Sinds 2005 heeft hij een eigen communicatiebureau: Kunne Communicatie.

Jos Kunne treedt zo nu en dan op tijdens culturele manifestaties als dichter, gespreksleider of presentator. Ook komt hij als dichter in de klas op bezoek in de groepen 7 en 8 van basisscholen op de Noordwest-Veluwe, een Kunstmenu-project van Stichting Cultuurkust. In 2010 was hij dichter in de klas in Putten, in 2013 in Ermelo en in 2015 in Harderwijk. Momenteel werkt hij aan een boek over Vilmos Huszár (Boedapest 1884 – Harderwijk 1960), de kunstenaar en medeoprichter van kunstbeweging De Stijl die vanaf 1928 tot zijn dood woonde en werkte in Hierden.